onsdag 7. november 2012

Mini Zoo


Tromsø Mini Zoo ligger rett utenfor Tromsø, ca 16 km i retning sør. Det går fort å kjøre dit langs E10, tar bare 20 minutter. Så dit tok vi turen ei helg for litt siden :)

Det er utrolig flott å dra dit med barn, mange spennende dyr å hilse på, og det er en lavvo der som de fyrer opp i, og så kan man grille lunsj/middag eller bare varme seg!

Men det er dyrene som er hovedattraksjonen. Og av dyr har de både "hjemlige" dyr og mer eksotiske; geiter, hester, minigriser, svartsvaner, høns, maraer, muffloner, lamaer, emuer, skotsk høylandsfe, påfugler, esel, and, tror det var sånn ca alle sorter :)
Dyrene "bor" i flere små hus på tunet, de fleste med tilknyttet uteområde. Hvis du ikke ser noen dyr ute, går du bare inn for å hilse på. Det er jo heller selvsagt ikke alle dyrene som trives like godt i det kalde klimaet vi har her i nord, så noen vil du nok finne inne uansett :)

Vi tok oss en rundtur for å se på alle dyrene først, ungene lekte litt i en båt og så dro vi i lavvoen og grillet ostesmørbrød og drakk kakao. Veldig koselig :)


Hest ute og mara inne
Tre nysgjerrige påfugler
En svart svane
Høne-pøne og and-brand
En minigris-snute
Sosiale geiter
Geiter
Lama
Skotsk høylandsfe
Mufflon
Flere geiter
Emu
Hesta
Nån fugla
Og ungan sin favoritt, en båt de kunne leke me ;)


Noen fakta om de "eksotiske artene", hentet fra "Store Norske Leksikon":

MARA er en gnagerart i marsvinfamilien som kommer fra Argentina.


PÅFUGL tilhører fasanfamilien. Påfuglen forbindes ofte med dyrkelse av Sola. I buddhistisk tradisjon står den for aktpågivenhet og medfølelse, mens den hos hinduene bl.a. kan stå for utålmodig begjær, men den er også symbol for visdommens gudinne. I Kina assosieres den med verdighet og skjønnhet, mens den i kristen tradisjon er blitt forbundet med udødelighet og gjenoppstandelse. I Iran symboliserte den kongeverdighet.


SVARTSVANE er en fugleart i andefamilien. Den har helt svart fjærdrakt og rødt nebb med hvit spiss. I flukt kan man se at vingenes svingfjær er hvite. Forekommer over det meste av Australia og er innført til New Zealand.


EMU er eneste gjenlevende art i fuglefamilien emuer i ordenen strutsefugler. Emuen blir ca. 1,7 m høy (verdens høyeste fugl etter strutsen) og veier ca. 50 kg.
Emuen legger ca. 8–15 egg i kullet og ruger i 2 måneder. Eggene veier mellom 650 og 800 gram!
Den lever i steppeområder i Australia og opptrer til dels i små flokker

SKOTSK HØYLANDSFE er en primitiv, hardfør og nøysom storferase, hjemmehørende i det nordvestlige Skottland. Den har mektige, utadvendte horn og langt hårlag. 

MUFLON er en partået klovdyrart i oksefamilien. Den er Europas eneste nålevende ville saueart, og samtidig den minste av de ville saueartene i verden. Den har store, spiralvridde horn. Lever i høyfjell og ørkenstrøk. Forekommer på Sardinia, Korsika og Kypros. 

LAMA er en partået klovdyrart i kamelfamilien. Pelsen er ensfarget eller flerfarget i hvitt, brunt, grått til svart. Kroppslengden er opptil 225 cm, skulderhøyden opptil 120 cm og vekt opptil 155 kg. Lever i høytliggende gress- og krattområder i Andesfjellene i Sør-Amerika. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar